08. Geslaagd

Ondanks dat ik me nog zo had voorgenomen om elke maand een blog te schrijven is het me in juni niet gelukt. Je kan het ook als een goed teken zien, want inderdaad ik had het druk. Drie dagen actief als medewerker crediteurenadministratie en begin juli heb ik mijn eerste Op maat Exceltraining gegeven. Na afloop van de training voelde ik me alsof ik geslaagd was voor de eerste test. En in deze tijd met alle eindexamens had ik dan ook de neiging om de vlag buiten te hangen.

Graag wil ik mijn ervaringen van de afgelopen maand delen en natuurlijk wat ik er van geleerd heb.

Excel

Zoals gezegd, mijn eerste Excel training is een gegeven. Ik vond het spannend en een erg leuke ervaring waar ik zelf ook weer veel van geleerd heb. Het was geen individuele training, maar voor een klein groepje, wat ook prima ging.

De deelnemers aan de training hadden vooraf een aantal onderwerpen aangeleverd. Hiermee ben ik aan de slag gegaan. Uitgezocht wat de handige functionaliteiten zijn, handleidingen en oefenbestanden gemaakt.

Uit de feedback heb ik gehaald dat het toch handiger als er een groot (of groter) scherm aanwezig is. Ook vinden de deelnemers het prettig om concrete opdrachten te krijgen waar ze mee aan de slag kunnen. Hartstikke fijne opmerkingen waar ik wat mee kan.

Btw-nieuws

 Vorige maand was het nog in het nieuws. De btw-fraude in de EU is verre van onder controle. Mede daarom zijn er verregaande plannen binnen de Europese belastingdiensten om veranderingen door te voeren. Tijdens een bijeenkomst leerde ik dat E-reporting één van de ideeën is die geopperd wordt. Dit houdt in dat de boekhouding één op één aangeleverd moet worden bij de belastingdienst en dan wel binnen 2 of 3 werkdagen. In Spanje wordt deze methode al gehanteerd.

Je begrijpt dat, indien dit toegepast wordt, het ingrijpende gevolgen heeft voor bedrijven en de manier waarop de administratie gevoerd wordt. Hierbij moet je denken aan:

  • Gegevens uit het administratiesysteem halen en bewerken in Excel voordat de aangifte gedaan wordt voldoet niet meer aan de eisen.
  • De opmaak van het administratiesysteem moet dusdanig zijn dat voldoet aan de eisen van de belastingdienst.
  • De gegevens die opgevoerd worden moeten direct correct zijn. Je kan het niet meer aanpassen.

Voorbereiden

Alhoewel de veranderingen van de belastingdienst nog niet doorgevoerd worden is het wel slim om alvast over na te denken. Bijvoorbeeld dat verkopen direct goed in de administratie verwerkt moeten worden. Door je (verkoop)medewerkers alvast wegwijs te maken in de basis de btw-wetgeving vergroot je de kans op “First time right”. Hier kan ik helpen met een workshop basiskennis btw.

Contact

Naast Excel training en btw-workshop kan je me inhuren als interim financieel medewerker/ btw-specialist. Ontstaat er een tijdelijke vacature op de financiële afdeling? Met een ruime ervaring en genoeg enthousiasme neem ik de zorg uit handen.

Wil je meer informatie? Stuur me een email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Volgende maand (beloofd) weer nieuwe avonturen uit ondernemersland.

Hoe kan ik je helpen?

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
06 146 421 29