09. Problemen om op te lossen

De naam Hartenbrug staat voor de brug die ik met mijn kennis bouw tussen een probleem en de oplossing. Mensen wijzer en zelfredzaam maken. Dat is de kern van mijn onderneming.

Deze keer informatie waar je als ondernemer wellicht je voordeel mee kan doen.

Brexit en artikel 23

Met een nieuwe premier in Groot-Brittannië ziet het er nu toch echt naar uit dat eind oktober de Brexit een feit gaat worden.

Als je nu goederen inkoopt vanuit Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland (de Brexit landen) vallen de goederen nog onder de EU. In je btw-aangifte moet je het opvoeren als een Intracommunautaire Verwerving. Zodra de Brexit effectief wordt vallen de Brexit landen uit de EU en moeten diezelfde goederen ineens geïmporteerd worden. Dit houdt in dat bij de douane import btw betaald moet worden.

Vervolgens wordt het als voorbelasting verrekend via de btw-aangifte, tenminste als je recht hebt op btw aftrek. Door de voorfinanciering kan een cashflow probleem ontstaan. Bovendien is het een extra administratieve handeling waar je niet op zit te wachten.

Oplossing voor deze extra rompslomp is het aanvragen van een artikel 23 vergunning bij de belastingdienst. Als je in het bezit bent van zo’n vergunning kan je in de aangifte de btw over de geïmporteerde goederen opvoeren en direct als voorbelasting aftrekken. Voorfinanciering is dan niet meer nodig. Als ondernemer moet je aan de volgende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een artikel 23 vergunning:

  • Gevestigd in Nederland
  • Regelmatig goederen importeren uit niet-EU-landen
  • Aparte administratie bijhouden waaruit blijkt hoeveel btw bij import betaald moet worden.

De doorlooptijd van de aanvraag is al gauw acht weken. Als je voor 31 oktober klaar wilt zijn is het verstandig om actie te ondernemen. Succes!

Pitch

In het begin van mijn zoektocht heb ik een pitch gemaakt, zodat ik gericht antwoord kon geven op de vraag: “wat doe je dan?”. In tien maanden tijd is de essentie van de pitch nog hetzelfde is. Nu wordt er altijd gezegd dat je niet moet gaan pitchen tot iemand daarom vraagt. Maar, ik ben een beetje eigenwijs. Dus…

Mijn naam is Sylvia van ’t Hart en ik ben trainer in Excel en btw.

Ik help (MKB) bedrijven

Met het gericht optimaliseren van de Excel- en btw-kennis van hun medewerkers

Waardoor er efficiënter gewerkt kan worden

Zijn er binnen jouw organisatie Excel of btw-vraagstukken/werkzaamheden die elke keer te veel tijd opslokken omdat de kennis ontbreekt?

Beschikbaar

Mijn eerste interim klus als financieel administratief medewerker loopt op zijn eind. De medewerker die ik vervangen heb is vorige week begonnen met re-integratie en gelukkig gaat dat goed. Vanaf midden september ben ik weer drie dagen in de week beschikbaar. Met ruime ervaring en genoeg enthousiasme zorg ik dat de werkzaamheden netjes doorlopen.

Contact

Nieuwsgierig waar ik je mee kan helpen? Ik hoor het graag van je. Stuur me een email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tot de volgende keer.

 

Hoe kan ik je helpen?

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
06 146 421 29