Skip to main content

Excel tips

Tijdens het maken van het lesmateriaal en het geven van trainingen komen soms zaken naar boven die eenvoudig op te lossen zijn. 

De komende tijd zal ik deze pagina gaan vullen met tips en trucs die het gebruik van Excel makkelijker maken. 

Wil je meer weten dan kan je natuurlijk altijd een maatwerk training volgen of ik kan je helpen met een adhoc Excel vraag. 

Interesse? Neem contact met me op.

Tabel uit ERP systeem
tabel uit ERP systeem converteren

Data die je download uit een ERP systeem worden vaak weergegeven in een tabel. Dan kan je vaak niet alle Excel functies uitvoeren die je wil.

Ga in de tabel staan, je zal zien dat dan boven in een tab zichtbaar wordt die “Tabelontwerp’ heet. Klik ‘Converteren naar bereik’ en je kan aan de slag.

Subtotaal in draaitabel
tabel uit ERP systeem converteren

In een draaitabel zijn standaard een aantal subtotalen opgenomen. Door op een regel te gaan staan en je rechtermuisknop te klikken, zie je of er subtotaal is opgenomen in de draaitabel. In de afbeelding zie je dat er een subtotaal bij het item Klant is opgenomen (er staat een vinkje voor).

Subtotalen kan je weghalen door op de regel in het menu te klikken. Het vinkje verdwijnt dan.

Wil je het subtotaal weer zichtbaar hebben, dat kan! Ga weer op de regel staan en klik je nogmaals met je rechtermuis en vervolgens op de menuregel ‘Subtotaal item’ (in het voorbeeld 'Subtotaal klant'). Het vinkje en het subtotaal komt dan weer terug.